CIN - Carcinom in situ


      Carcinomul in situ (CIS) este o formă timpurie a cancerului, care este definit prin absența invaziei de celule tumorale în țesutul înconjurător, de obicei, înainte de penetrare prin membrana bazală. Cu alte cuvinte, celulele neoplazice prolifera în habitatul lor normal, de unde numele "in situ" (în latină "în locul ei"). De exemplu, carcinomul in situ a pielii, numit, de asemenea, boala lui Bowen, este acumularea de celule epidermice neoplazice în epiderma , care nu a reușit să pătrundă în dermă mai adânc.

      Din acest motiv, CIS nu va forma obligatoriu o tumoare. Mai degrabă, leziunea este a colului uterin sau urmează arhitectura existentă a organului.

      Multe forme de carcinom invaziv (cea mai comuna forma de cancer) provin, după progresia unei leziuni CIS. [1] Prin urmare, CSI este considerat un precursor sau formă incipientă de cancer care poate, daca este lasata netratata suficient de lung, sa se  transforme într-o tumoră malignă .

        Atunci când un examen de laborator va fi explicat unui  pacient, majoritatea medicilor se vor referi la CSI ca "pre-cancer", nu ca si un cancer in sine. Cu toate acestea, pentru că cele mai multe forme ale CSI au o probabilitate mare de progresie spre cancer invaziv, medicii va recomanda, de obicei, ca leziunea să fie complet eliminata. De aceea, CSI este de obicei tratate în același fel de mult ca o tumoare malignă.