Endodontie

endodontie_clujEndodontia este specialitatea care se ocupa cu tratamentul canalului radicular si reprezinta baza stomatologiei, deoarece durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea acestui tratament.

      Tratamentul de canal consta in indepartarea tesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele radacinilor, urmat apoi de curatarea, largirea si sterilizarea acestor canale si apoi de obturarea lor. Obturatia de canal reprezinta ultima etapa a tratamentului endodontic si consta in sigilarea radacinilor cu materiale speciale, care previn infectiile.


Una dintre conditiile necesare realizarii unui tratament dentar de calitate este izolarea dintelui.

Dintre modalitatile de izolare, cea mai moderna si mai eficienta este diga dentara. Ea reprezinta un sistem care permite delimitarea unui camp operator, adica a unui mediu uscat si necontaminat cu bacterii. Dintele pe care se efectueaza un tratament sub izolare cu diga nu mai poate fi contaminat cu bacterii din saliva sau de pe suprafata limbii sau a obrajilor.

 

Acest sistem de izolare oferă mai multe avantaje:

  • saliva şi bacteriile nu mai pot pătrunde din cavitatea bucală în dinte,
  • canalele pot fi menţinute curate şi uscate,
  • pacientul poate înghiţi propria salivă, nemaifiind necesar aspiratorul care usucă neplăcut mucoasa bucală,
  • obrajii, limba, buzele şi gingiile sunt ferite de acţiunea instrumentelor tăietoare
  • soluţiile de irigare cu gust neplăcut nu mai pot veni în contact cu cavitatea bucală a pacientului,
  • având vizibilitate foarte bună, medicul se poate concentra mai bine în timpul manoperelor migăloase ale tratamentului endodontic.

Astfel, prognosticul tratamentului este unul mult mai bun, pentru ca orice tesut se vindeca mai repede in lipsa infectiei.

In clinica de endodontie Cluj , interventiile pentru tratarea canalelor radiculare se realizeaza cu aparatura si cu materiale de ultima generatie: apex locator, cu ajutorul caruia se masoara exact lungimea canalului, sistem rotativ de largire a canalului,diga dentara etc.
       Durata tratamentului depinde de starea anterioara a nervului (inflamatie, infectie) dar si de dificultatea interventiei; altfel spus, se poate incheia dupa o singura sedinta sau dupa mai multe, in functie de particularitatile cazului respectiv.

Ceea ce Clinica de endodontie dentara Napoca este confortul pacientului pe parcursul intregului tratament, lipsa simptomelor ulterioare si obtinerea unei sigilari optime a dintelui, care sa asigure o durata de viata cat mai lunga a acestuia.