Parodontologie Cluj

Componentă a medicinii dentare care se bazează pe studiul afecţiunilor cu punct de plecare la nivel gingival.

Care sunt cele mai frecvente forme de afectare parodontală?

Există mai multe forme de manifestare ale bolii parodontale grupate în funcţie de gravitate. În forma cea mai uşoară a bolii parodontale, gingivita, consecinţă a igienei deficitare, gingiiile se inroşesc, se umflă (tumefiază) şi sângerează foarte uşor la atingere. Această formă a bolii este reversibilă cu tratament adecvat stomatologic (detartrajul, periajul profesional, tratamentul gingival) şi o igiena orală foarte bună.

    Netratată, gingivita poate determina apariţia parodontitei acute sau cronice. Gingiile se “separă” de dinte, apar pungile parodontale care cu timpul se vor infecta. Se asociază cu mobilitatea avansată a dintelui. Distrugerea osului şi a ţesuturile parodontale se asociază cu adâncirea pungilor parodontale şi instalarea formei cronice a parodontitei.

În ce constă tratamentul?

Tratamentele se adreseaza atat in scop profilactic, in scopul de a preveni, stopa sau incetini evolutia spre forme mai grave, cat si in scop terapeutic. Fiecare tratament este individualizat in urma unei examinari riguroase clinice si paraclinice (radiografii, analize biologice de laborator).

 

În primul rând se urmăreşte îndepartarea factorului cauzal, de cele mai multe ori reprezentat de placa bacteriană şi ţesutul de granulaţie acumulat la nivelul rădăcinii, detartrajul ultrasonic asociat cu periajul profesional realizând acest deziderat printr-o manoperă minim traumatizantă pentru pacient, când există pungi parodontale este indicată îndepărtarea ţesutului de granulaţie prin chiuretajul parodontal, urmat de tratamentul cu antibiotice şi antiinflamatorii.