Implantologie
Ce este un implant dentar?

 

implant_dentar_cluj Implantul dentar reprezinta radacina unui dinte artificial ce urmeaza a inlocui dintele lipsa de pe arcada. Materialul din care este realizat este titanul, material 100% biocompatibil.Implantul dentar este de fapt un surub de titan care este plasat prin tehnici speciale la nivelul osului maxilar/mandibular pentru a inlocui dintele/dintii lipsa de pe arcada.Terapia pe implante de obicei necesita cateva etape impartite pe o durata mai lunga de timp,in jur de 3-9 luni.Dupa aceasta perioada implantul este acoperit cu un bont de vindecare si o coroana provizorie care are rolul de a conforma gingia si a favoriza protezarea definitiva ulterioara.Exista si posibiltatea plasarii unui implant imediat dupa extractia dintelui bolnav, tehnica folosita pentru a reduce timpul de tratament si a conserva osul care va primi implantul;in aceeasi sedinta pacientul poate primi si coroana provizorie-protezare imediata.Acestea sunt ultimele tehnici din implantologie,folosite cu succes in toata lumea.

Exista pacienti care au suferit extractii dentare in urma cu mult timp unde cantitatea si calitatea osului este scazuta.Pana de curand in aceste cazuri implantele dentare erau contraindicate.Tehnicile moderne permit inserarea de implante chiar si in aceste cazuri,pacientul fiind supus in prealabil unei interventii chirurgicale de aditionare osoasa-bone grafting, sinus lift.

Care este rata de succes a unui implant dentar?

       Rata de succes inregistrata la pacinetii cu implante este de 98-100%.

       Rata de succes variaza in functie de starea de sanatate a pacientului (implantele dentare sunt contraindicate la pacienti cu afectiuni hepatice, metabolice, cardiace grave, renale), tehnica operatorie, calitatea si cantitatea osului si cel mai important igiena pacientului. Daca sunt ingirijite corect, implantele dentare pot dura toata viata. Este necesar ca pacientul sa vina regulat la control. Se considera ca implantele dentare au cea mai mare rata de succes dintre toate tratamentele stomatologice. Implantele dentare nu se cariaza, dar atunci cand igiena orala nu este corecta se poate dezvolta periimplantita, afectiune ce poate duce la infectarea tesutului din jurul implantului si ulterior la pierderea lui. Riscul de periimplantita este crescut la fumatori si la pacientii cu igiena orala deficitara.

Riscul de pierdere a unui implant apare datorita unei igiene orale incorecte, la fumatori, datorita unei tehnici operatorii incorecte, protezare imediata atunci cand nu este cazul, cantitate si calitate osoasa scazuta.

Avantaje
  • inlocuirea unui dinte lipsa se face printr-o singura coroana si nu prin 3, ca in cazul puntilor clasice

  • nu se sacrifica integritatea dintilor vecini

  • pacientii purtatori de proteze mobile pot beneficia de lucrari fixe

  • estetic – lucrarile pe implante arata identic cu dintii naturali

  • previn retractia gingiilor si resorbtia osului

  • sunt cea mai buna alegere, rata de succes fiind cea mai mare fata de alte tratamente stomatologice.