Ortodontia este ramura medicinii dentare ce se ocupa cu rezolvarea problemelor de malocluzie (inchiderea gurii) si malpozitie a dintilor (incorecta aliniere a dintilor) . Majoritatea problemelor ce apar si trebuie tratate in rearanjarea dintilor sunt inghesuirile; la acestea se adauga rotatiile in ax fata de cel normal, dinti ectopici (in afara arcadei), dinti entopici (in spatele arcadei) etc. Daca aceste probleme nu sunt rezolvate la timp, in viitor va fi afectata sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare; o masticatie deficitara va afecta tot sistemul digestiv. Aceste afecţiuni sunt des întâlnite la copii şi adolescenţi. Atentia părinţilor este bine sa fie indreptata si asupra danturii micilor copii şi să-i îndrume şi să-i înveţe, încă de mici cum să îsi îngrijească dintisorii, pentru a nu apela mai târziu la diverse proceduri stomatologice mai complicate. În timpul copilăriei şi adolescenţei, oasele maxilare cresc şi se maturizează, de aceea este mai uşor de corecta poziţia dinţilor în această etapă. În cazul adulţilor, tratamentul ortodontic poate să dureze mai mult si sa fie mai complex, pentru că oasele maxilare şi-au întrerupt creşterea, iar suturile osoase sunt inchise. Tratamentul dentar este recomandat si la varsta adulta, deoarece afecţiunile netratate pot duce la apariţia unor boli parodontale, uzuri si pierderi premature ale dintilor, dureri aparent fara motiv in oasele maxilare, dureri in articulatia temporo-mandibulara, predispoziţie pentru formarea tartrului, implicit a cariilor interdentare. Tehnicile ortodontice s-au îmbunătăţit simţitor în ultimii ani, iar pacientii au început să înţeleagă necesitatea aparatului dentar ortodontic şi avantajul unui zâmbet frumos. De aceste probleme se ocupa medicul stomatolog specializat in ortodontie, al clinicii Napoca din Cluj. Insa si medicul pedodont Dr Ioana Todea care intra in contact cu pacientii copii practica ortodontia interceptiva, deoarece majoritatea problemelor ortodontice pe care le are pacientul adolescent si adult au originea in prima copilarie.
Ortodontia interceptiva este la granita intre pedodontie si ortodontie. Aceasta disciplina vizeaza trei obiective: - pastrarea spatiului in cazul pierderii premature a dintilor temporari (de lapte) ; - indepartarea obiceiurilor orale vicioase; - oprirea in evolutie a problemelor ortodontice.
Pentru realizarea acestor obiective sunt utilizate aparatele dentare. Acestea pot fi: - aparate dentare mobile si mobilizabile; - aparate dentare fixe metalice; - aparate dentare fixe ceramice (sunt de culoare asemanatoare dintelui, fiind mai estetice) ; - au aparut si aparate dentare fixe din aur sau argint fixate pe fata orala a dintilor (posterior), fiind mult mai estetice, deranjand foarte putin la vorbire.
Pacientul se prezinta la medicul ortodont deoarece este interesat de aspectul fizic, estetic, insa ortodontul se preocupa si de corectarea muscaturii si repozitionarea dintilor armonios pe arcada. Pacientii provin din categorii de varsta diferite: copii, adolescenti, tineri, chiar si adulti deoarece progresele in ortodontie sunt foarte mari si aparatele utilizate sunt din ce in ce mai estetice, mai putin vizibile.
|