Ce este biopsia de col uterin?Cancerul de col uterin reprezinta o problema majora de sanatate. În majoritatea cazurilor aceste probleme ar putea fi diagnosticate și prevenite prin efectuarea de teste simple, periodice.. Odata depistate ele pot fi tratate cu ușurință, evitându-se astfel evoluția modificărilor către cancer.
Testul Babes-Papanicolau (BPN)Este un test screening care permite depistarea anomaliilor benigne (numite displazii) sau a cancerului colului uterin. Rezultatele testului BPN necesită a fi interpretate de către un medic specialist. În funcție de rezultat se decide repetarea periodică, tratamentul infecției sau inflamației prezente sau investigații suplimentare în cazul unor modificări patologice. Biospia de col uterin se propune atunci când testul Papanicolau este anormal sau când la examenul ginecologic se vizualizează o zonă anormală pe colul uterin. Biopsia are scopul de a identifica problema existentă. Biopsia de col uterin sau biopsia cervicală se efectueazaă de regulă în regim de ambulator, nefiind necesară internarea.
Cum se efecutează biopsia de col uterin?Anterior efectuarii biopsiei, Centrul Medical Napoca va furniza informații privind cancerul de col uterin, va afla istoricul reproductiv, va evalua posibilitatea de a fi gravidă, iar în finalul consultației se va examina colul uterin cu ajutorul unui colposcop, adica se va efectua o colposcopie. Sub ghidaj colposcopic se va preleva o mică probă de tesut din col, pentru a verifica prin examenul histopatologic diagnosticul.
Există mai multe tipuri de biopsie cervicală, principalele tipuri fiind: biopsia prin ciupire (punch biopsy) – cu ajutorul unei pense speciale se îndepartează o bucată mică de țesut de la nivelul colului; se pot efectua una sau mai multe biopsii prin ciupire din diferite zone ale colului; excizia electrochirurgicală cu ansa (LEEP) -reprezintă o procedură chirurgicală care utilizează ansa electrică pentru a îndepărtazona de țesut patologic, în formă de disc; conizația -reprezintă o procedură chirurgicală diagnostică și terapuetică care utilizează ansa electrică sau bisturiul pentru a îndeparta o suprafață mai mare și mai profundă de țesut de tesut, în forma de con, de la nivelul colului; chiuretajul endocervical (CEC) –cu ajutorul unei chiurete (un instrument subțire și tăios în formă de lingură) se raclează mucoasa canalului endocervical (canalul colului uterin), zona care nu poate fi vizualizată din exteriorul colului uterin; această procedură se efectuează dacă medicul suspicionează că celulele anormale se întind dincolo de suprafața colul uterin; dilatația şi chiuretajul (D&C) -reprezintă o procedura chirurgicală care se efectuează dacă medicul suspicionează că celulele anormale se întind dincolo de colul uterin; sub anestezie locală sau general intravenoasă, cu o chiureta, se extrag celule din canalul cervical (canalul colului uterin) și din cavitatea uterină (interiorul uterului);
Indiferent de tipul de biopsie efectuat, mostra de țesut obținută se trimite la examenul histopatologic pentru a fi examinată și stability diagnosticul final. Este recomandat ca biopsia cervicală să se efectueze la aproximativ o săptămână de la finalizarea menstruației.
|