Biopsia tintita
Ce este biopsia de col uterin ?

         Cancerul de col uterin reprezinta o problema majora de sanatate.

In majoritatea cazurilor aceste probleme ar putea fi diagnosticate si prevenite prin efectuarea de teste simple, periodice. Clinicienii utilizeaza teste care pot depista precoce aceste probleme. Odata depistate ele pot fi tratate cu usurinta, evitandu-se astfel evolutia modificarilor catre cancer.

Testul Babes-Papanicolau (BPN) este testul screening care permite depistarea anomaliilor benigne (numitedisplazii) sau a cancerului - leziune maligna.

Se propune efectuarea unei biopsii atunci cand testul Papanicolau este anormal sau cand la examenul ginecologic se vizualizeaza o zona anormala pe colul uterin. Biopsia are scopul de a identifica problema existenta. Daca testul Papanicolaou evidentiaza o anormalitate minora, probabil nu se va efectua imediat o biopsie. De regula in aceasta situatie vei fi sfatuita sa repeti testul Papanicolaou peste 3-6 luni.

Biopsia de col uterin sau biopsia cervicala se efectueaza de regula in ambulator, intr-un cabinet de ginecologie, intr-o Clinica sau intr-un spital, dar nu trebuie sa remaneti peste noapte internata.

Daca se decide a efectua o biopsie, medicul va va furniza informatii privind cancerul de col uterin, va va pune cateva intrebari legate de istoricul dumneavoastra reproductiv, cat si despre posibilitatea de a fi gravida, iar in finalul consultatiei se va examina colul uterin cu ajutorul unui colposcop, adica se va efectua o colposcopie.

Sub ghidaj colposcopic, medicul va preleva o mica proba de tesut din col, pentru a verifica la microscop diagnosticul in laborator. Aceasta procedura se numeste biopsie de col uterin sau biopsie cervicala.

Exista mai multe tipuri de biopsie cervicala. Aceste proceduri pot fi utilizate in scop diagnostic sau terapeutic. Principalele tipuri de biopsie cervicala sunt:

  • biopsia prin ciupire (punch biopsy) -reprezinta o procedura chirurgicala care indeparteaza o bucata mica de tesut de la nivelul colului; se pot efectua una sau mai multe biopsii prin ciupire din diferite zone ale colului

  • excizia electrochirurgicala cu ansa (LEEP) -reprezinta o procedura chirurgicala care utilizeaza ansa electrica pentru a indeparta o bucata medie de tesut, in forma de disc, de la nivelul colului

  • conizatia -reprezinta o procedura chirurgicala care utilizeaza ansa electrica sau bisturiul pentru a indeparta o bucata mare de tesut, in forma de con, de la nivelul colului

  • chiuretajul endocervical (CEC) -reprezinta o procedura chirurgicala in care un instrument subtire si taios, in forma de lingura, numit chiureta, este utilizat pentru a racla mucoasa canalului endocervical (canalul colului uterin), zona care nu poate fi vizualizata din exteriorul colului uterin; aceasta procedura se efectueaza daca medicul suspicioneaza ca celulele anormale se intind dincolo de suprafata colul uterin

  • dilatatia şi chiuretajul (D&C) -reprezinta o procedura chirurgicala care se efectueaza daca medicul suspicioneaza ca celulele anormale se intind dincolo de colul uterin; sub anestezie locala, cu o chiureta se extrag celule din canalul cervical (canalul colului uterin) si din cavitatea uterina (interiorul uterului)

Este recomandat ca biopsia cervicala sa se efectuieze la aproximativ o saptamana de la finalizarea menstruatiei.