Ecografia 4D
Ce este ecografia 4D in sarcina?

Ecografia in sarcina este metoda neinvaziva de a monitoriza embrionul si ulterior fatul.

Daca stii ce este ecografia 3D, atunci cunosti aproape totul si despre ecografia 4D? Pentru ca, la fel ca cea dintai, aceasta iti oferaocazia de a vedea fatul in spatiu (adica lungime, latime si inaltime). In plus fata de prima,ecografia 4D iti permite sa il observi ... in timp real! Adica, efectiv, vezi ce face chiar atunci! Si iei si acasa un CD cu nepretuitul filmulet.
       De aici unicitatea ecografiei 4D. In sarcina ecografia 4D functioneaza si este la fel de eficienta precum cea 3D. Undele sonore sunt trimise in corp, din mai multe unghiuri (spre deosebire de ecografia clasica 2D, unde se trimit dintr-un singur unghi, generand o imagine plana) si formeazao imagine tridimensionala a fatului. Acesta este surprins in timpul vietii intrauterine, astfel ca medicul poate aprecia miscarile fetale (ale buzelor si pleoapelor, miscarile respiratorii si deglutitia, de exemplu)si alte detalii: conformatia tesuturilor moi, degetele, urechile si, mai cu seama,sexul copilului. Pentru ca il poate observa aproape ca atunci cand l-ar avea in realitate in fata ochilor, medicul identifica devreme structura anatomica a organelor sieventualele anomalii structurale(de exemplu, spina bifida).
      O alta caracteristica a ecografiei 4D si a ecografiei 3D in sarcina este cagenereaza imagini cu o rezolutie de pana la 40-60% mai buna decat a celor 2D. Acest lucru il ajuta pe medic in depistarea detaliilor problematice in sarcina.

Cand se face ecografia 4D in sarcina?

Perioada optima sa faci ecografia 4D este intre 24 si 36 de saptamani. Pentru ca acum fatul s-a dezvoltat suficient de mult incat sa fie vizibil in detaliu si saii poti distinge trasaturile.

Cat de sigura este ecografia 4D in sarcina?

Ecografia in sarcinaeste neinvaziva si nu iradiaza. Atat ecografia 4D, cat si cea 3D si cea clasica, 2D. Spre deosebire de razele X si de tomografii, ecografia in sarcina folosesteultrasunete care circula prin tesuturile moi, generand imagini. Deci nicio forma de radiatie sau de efect nociv. Prin urmare, poti sa faci cate ecografii ai nevoie pe timpul sarcinii.