Ecografia 4D

Ce este ecografia 4D în sarcină?

Ecografia în sarcină este metoda neinvazivă, lipsită de riscuri, de a monitoriza embrionul și ulterior fătul.


Dacă știi ce este ecografia 3D, atunci cunoști aproape totul și despre ecografia 4D?

Pentru că, la fel ca cea dintâi, aceasta oferă posibilitatea de a vedea fătul în spațiu (adică lungime, lățime și înălțime), dar în plus față de prima, ecografia 4D permite vizualizarea produsului de concepție în timp real,timpul fiind cea de-a 4-a dimensiune, de aici unicitatea ecografiei 4D. Adică, efectiv, viitorilor părinți le este permis să vadă mișcările fetale în interiorul uterului. În urma acestui tip de examinare pacienții pot primi un CD cu neprețuitul filmuleț.

În sarcină ecografia 4D poate fi utilizată electiv sau având indicații medicale precum evidențierea defectelor de tub neural sau a despicăturilor palatului. Undele sonore sunt trimise în cadrul ecografiei 4D în corp, din mai multe unghiuri (spre deosebire de ecografia clasică 2D, unde se trimit dintr-un singur unghi, generând o imagine plană) și formează o imagine tridimensionala a fătului. Acesta este surprins în timpul vieții intrauterine, astfel că medicul poate aprecia mișcările fetale (ale buzelor si pleoapelor, mișcările respiratorii și deglutiția, de exemplu) și alte detalii: conformația țesuturilor moi, degetele, urechile și, mai cu seamă sexul copilului. Pentru ca îl poate observa aproape ca atunci când l-ar avea în realitate în fața ochilor, medicul poate identifica mai devreme structura anatomica a organelor și eventualele anomalii structurale(de exemplu, spina bifida, despicătura buzelor sau a palatului).

O alta caracteristică a ecografiei 4D cât și a ecografiei 3D în sarcină este generarea imaginilor cu o rezoluție de până la 40-60% mai bună decât a celor 2D. Acest lucru ajută medicul în depistarea detaliilor problematice pe parcursul sarcinii.


Când se face ecografia 4D in sarcina?

Perioada optimă pentru efectuarea ecografiei 4D este  între 24 și 36 de săptămâni. Pentru că acum fătul este suficient de dezvoltat încât să fie vizibil în detaliu și să ii poată fi distinse trăsăturile.


Cât de sigură este ecografia 4D în sarcină?

Ecografia în sarcină este neinvazivă și nu iradiază. Spre deosebire de razele X și de tomografii, ecografia în sarcină folosește ultrasunete care circulă prin țesuturile moi, generând imagini, deci nicio formă de radiație sau de efect nociv. Prin urmare, pot fi efectuate câte ecografii sunt necesare pe timpul sarcinii.

Imagine ecograf 4D