Chirurgia minim-invaziva

Chirurgia minim-invazivă, cunoscută ca și "chirurgie de catifea" cu beneficii multiple pentru pacienţi şi medici.

Tehnicile de chirurgicale clasice au fost înlocuite în ultimele decenii de așa numitele intervenții prin ”gaura cheii” ( tehnicile minim-invazive) la care se apelează pentru a facilita un acces mic și minim traumatic.

În sfera ginecologică există două tipuri de astfel de intervenții și anume operații laparoscopice și cele realizate cu ajutorul histeroscopului, numite operații histeroscopice.

Aceste două tipuri de intervenții prezintă o serie de avantaje printre care punem în prim plan recuperarea postoperatorie semnificativ mai scurtă ceea ce atrage după sine o durată mai redusă de spitalizare, un necesar mai mic de analgezice în perioada postoperatorie, mobilizare rapidă după intervenție, o perioadă redusă de incapacitate de muncă cu reintegrare rapidă în procesul de lucru și nu în ultimul rând aceste tipuri de intervenții prezintă avantaje de natură cosmetică ( se evită inciziile mari la nivelul abdomenului).

Operațiile laparoscopice se desfășoară sub anestezie generală. Prin incizii centimetrice și sub-centimetrice, prin intermediul unor manșete rigide (trocare), se destinde cavitatea abdominală cu gaz (CO₂) pentru a îndepărta peretele abdominal de organele interne, apoi se introduc în interiorul abdomenului instrumentele necesare ( camera video, sursa de lumină, pense, instrumente pentru controlul sângerării, etc)