Conizatia

Ce este conizația?

Intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează o porțiune cu aspect modificat patologic de forma unui con de la niveulul colului uterin. Conizația este un act terapeutic prin care zona modificată împreună cu o margine de țesut sănătos este îndepărtată de la nivelul colului uterin. Piesa de conizație astfel obținută este trimisă la laboratorul histopatologic pentru obținerea unui diagnostic final.

Conzația este o procedură de ambulator, spitalizarea nefiind necesară. În unele cazuri pacienta poate prezenta o sângerare mai perssitentă, caz în care se impune supravegherea pacientei pentru 12-24 h.

Se realizează fie în anestezie generală intravenoasă sau cu mască laringiană (sau intubație), fie în rahianestezie. Este o intervenție de scurtă durată (15-20 minunte).


De ce e importantă?

Rezultatele colposcopiei cu biopsie “țintită” (prelevarea de țesut din zona de maximă suspiciune) aduc informații diagnostice, insa nu și despre dimensiunea și profunzimea leziunii.

Conizația urmarește îndepărtarea zonei de displazie a colului uterin sau oprirea invaziei în profunzime a procesului metaplazic, eliminând astfel necesitatea unei intervenții chirurgicale mai ample.


Când se recomandă?

În urma rezultatelor anormale ale testului Babeș-Papanicolau, colposcopiei și biopsiei de col, dacă s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasă sau cancer microinvaziv.


Ce presupune?

Rezecția chirurgicală a unei porțiuni în formă de con a colului uterin cu margini de țesut sănătos din jur. Se folosește electrocauterul (LEEP “loop electrosurgical excision procedure") sau bisturiul clasic (la rece). Dupa ce leziunea a fost îndepartată, zona se cauterizează pentru controlul sângerării.