Ce este conizația?Intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează o porțiune cu aspect modificat patologic de forma unui con de la niveulul colului uterin. Conizația este un act terapeutic prin care zona modificată împreună cu o margine de țesut sănătos este îndepărtată de la nivelul colului uterin. Piesa de conizație astfel obținută este trimisă la laboratorul histopatologic pentru obținerea unui diagnostic final. Conzația este o procedură de ambulator, spitalizarea nefiind necesară. În unele cazuri pacienta poate prezenta o sângerare mai perssitentă, caz în care se impune supravegherea pacientei pentru 12-24 h. Se realizează fie în anestezie generală intravenoasă sau cu mască laringiană (sau intubație), fie în rahianestezie. Este o intervenție de scurtă durată (15-20 minunte).
De ce e importantă?Rezultatele colposcopiei cu biopsie “țintită” (prelevarea de țesut din zona de maximă suspiciune) aduc informații diagnostice, insa nu și despre dimensiunea și profunzimea leziunii. Conizația urmarește îndepărtarea zonei de displazie a colului uterin sau oprirea invaziei în profunzime a procesului metaplazic, eliminând astfel necesitatea unei intervenții chirurgicale mai ample.
Când se recomandă?În urma rezultatelor anormale ale testului Babeș-Papanicolau, colposcopiei și biopsiei de col, dacă s-a stabilit diagnosticul de leziune precanceroasă sau cancer microinvaziv.
Ce presupune?Rezecția chirurgicală a unei porțiuni în formă de con a colului uterin cu margini de țesut sănătos din jur. Se folosește electrocauterul (LEEP “loop electrosurgical excision procedure") sau bisturiul clasic (la rece). Dupa ce leziunea a fost îndepartată, zona se cauterizează pentru controlul sângerării. |