Sarcina

Sarcina este inceputul unei calatorii incredibile si, pentru ca ne dorim sa fim alaturi de tine de-a lungul ei, venim cu informatii si sfaturi pentru fiecare pas pe care trebuie sa il parcurgi.

Pentru femeile care doresc sa ramanainsarcinate, exista o serie de pasi ce trebuie urmati pentru a avea o sarcina normala si sanatoasa:
- examen medical inainte de sarcina la care sa se discute diferitele probleme de sanatate, problemele de imunitate sau eventualele incompatibilitati in cazul unei medicatii in curs;
- trebuie evitateantiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fiAspirina siIbuprofenul deoarece acestea pot creste foarte mult riscul de pierdere al sarcinii, mai ales daca sunt luate in perioada de conceptie sau mai mult de o saptamana;
- trebuie luata o doza zilnica de 0,4 mg deacid folic. Acestea trebuie luate pentru a reduce riscul defectelor de tub neural;
- trebuie mers la dentist. Trebuie facuta inainte orice lucrare dentara ce e necesara;
- trebuie tinuta evidentaciclului menstrual; aceasta ajuta nu numai la obtinerea perioadei optime de a ramane insarcinate ci si medicului ginecolog in stabilirea varstei gestationale corecte;
- adoptarea unuiregim de viata sanatos cu odieta echilibrata, renuntarea lacofeina si evitarea alcoolului, a drogurilor si a diferitelor medicamente sau substante daunatoare sarcinii
-exercitii fizice regulate. Un corp puternic ajuta femeia sa faca fata cerintelor unei sarcini, nasterii si recuperarii ulterioare. Exercitiile fizice ajuta si la mentinerea unui moral ridicat.

Pregatirea unei sarcini sanatoase

Cheia succesului o reprezinta controalele regulate la medicul ginecolog. Acesta va urmari dezvoltarea fetusului si diferitele probleme ce pot aparea de-a lungul sarcinii prin controale regulate, masurarea tensiunii si analize de urina sisange. Orice dauneaza femeii insarcinate face rau si copilului. Trebuie evitatealcoolul, drogurile,fumatul, chimicalele,radiatiile (inclusiv radiografiile) si diferitele surse de infectie.

Trebuie avut grija ca temperatura corpului sa nu depaseasca 38 de grade, orice stare febrila va fi tratata la sfatul doctorului si se vor evita activitatile care pot determina supraincalzirea corpului. De asemenea, trebuie evitate baile fierbinti si sauna.
Femeile trebuie sa aiba foarte mare grija de ele pe perioada sarcinii. Un regim de viata sanatos ajuta copilul sa se dezvolte bine. Femeile insarcinate trebuie sa se odihneasca atunci cand au nevoie, sa manance bine, sa fie bine hidratate si sa faca exercitii fizice in mod regulat.

Examinarile si testarile din timpul sarcinii
In urma examenului prenatal medicul ginecolog va obtine informatiile necesare urmaririi sarcinii. La acest prim consult se va face un examen ginecologic, se va masura tensiunea arteriala si greutatea si se vor recolta analize de sange si urina. Acestea din urma vor arata daca femeia are un anumit grad deanemie (nivelulhemoglobinei scazut) sau semne de infectie.
La fiecare examen din perioada prenatala, femeia insarcinata va fi cantarita, i se va masura circumferinta abdomenului,tensiunea arteriala si i se vor recolta probe de urina. Trebuie respectate toate controalele medicale recomandate de ginecolog. Desi aceste controale par de rutina, ele ajuta medicul sa urmareasca evolutia sarcinii si sa sesizeze eventualele complicatii ce pot aparea.
In timpul celui de al doilea trimestru de sarcina se vor face teste de sange (triplu sicvadruplul test) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice. Daca deja exista riscul unor astfel de defecte sau daca in familie mai exista alti membrii cuboli genetice sau alte malformatii la nastere, sau varsta mamei estepeste 35 ani, trebuie discutat cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme si mai in detaliu. Spre sfarsitul celui de al doilea trimestru de sarcina se verificaglicemia (prin testul detoleranta la glucoza) pentru diagnosticul unui eventualdiabet gestational. Spre sfarsitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infectii care ar putea dauna copilului.
Semne ce trebuie urmarite pe perioada sarcinii
Trebuie anuntat imediat medicul ginecolog in cazul:
- crampelor
-sangerarilor sau altor scurgeri de la nivelul vaginului
- durerilor abdominale
-durerilor de spate persistente
- usturimi sau durerilor in timpul urinarii
-durerilor de cap
- vederii incetosate
- febrei
- aparitiei bruste a unor edeme (acumulare de lichid la nivelul tesuturilor) la picioare, glezne sau maini.
Planificarea unei sarcini sanatoase
Pentru a avea o sarcina sanatoasa aceasta trebuie planificata din timp si trebuie rezolvate inainte toate problemele medicale. Daca s-a folosit cametoda de contraceptie administrarea deanticonceptionale trebuie sa se astepte unciclu normal dupa oprirea pastilelor si dupa aceea este sa bine sa fie conceput copilul. Revenireaovulatiei poate fi intarziata in urma unui tratament cu anticonceptionale, dar nu este nicicum afectata definitiv ci doar pentru o scurta perioada de timp.

Pe perioada sarcinii este important sa se faca miscare, sa se manance sanatos si sa se consume multe lichide. De asemenea trebuie evitate alcoolul, medicamentele (inclusivantiinflamatoarele nesteroidiene), drogurile si sa reduca sau chiar sa fie eliminat consumul de cafea. Trebuie de asemenea ca noua mamica sa-si gaseasca un medic obstetrician care sa-i urmareasca sarcina, un medic neonatolog, care se va ocupa de nou-nascut imediat dupa nastere si bineinteles un medic pediatru, care se va ocupa ulterior de copil.

Trebuie sa aiba loc o discutie impreuna cu medicul cu privire la bolile contagioase din copilarie, deoarece boli carubeola saupojarul pot duce la defecte la nastere,intreruperi ale sarcinii sau chiar la nasterea unui fat mort. De aceea e important sa se faca imunizarile necesare si sa se astepte o anumita perioada, recomandata de medic, inainte de a ramane insarcinata.
Teste obisnuite in perioada de sarcina
Pentru verificarea imediata a existentei sarcinii se poate folosi untest de sarcina chiar din prima zi aintarzierii ciclului menstruatiei. Perioada de sarcina se masoara in saptamani din prima zi a ultimei menstruatii normale. Exista mai multe cai de a calcula cat de avansata este sarcina. Folosind data ultimei menstruatii se poate calcula de asemenea si data nasterii.

Imediat dupa aflarea sarcinii este bine sa se faca o programare la medicul obstetrician. Prima vizita la medic va lamuri o serie de intrebari in legatura cu sarcina, precum si diferitele probleme medicale ce pot aparea in cursul acesteia. O sarcina sanatoasa presupune vizite regulate la medic.

La fiecare vizita, la medicul de familie, se vor face urmatoarele:
- masurarea greutatii gravidei
- a perimetrului abdominal
- teste de sange si urina.

De asemenea, se vor discuta eventualele probleme si in functie de trimestrul de sarcina vor exista teste suplimentare. Unele teste sunt de rutina, iar altele sunt facute doar atunci cand exista suspiciuni cu privire la o anumita problema. Primele teste si examene din timpul sarcinii includ o discutie cu medicul despre problemele medicale de pana atunci, un examen fizic, teste de sange si urina.

In primul trimestru de sarcina se fac urmatoarele examinari si teste:
-examen ecografic - care poate oferi informatii despre fat si placenta;
- daca exista riscul unor probleme genetice se vor face o serie de teste genetice (probele fiind luate dinvilozitatile corionice - de la nivelul placentei), care pot oferi rezultate mult mai rapid decat amniocenteza, care se poate face in al doilea trimestru de sarcina;
- se pot face si teste neinvazive pentru screeningulsindromului Down, folosind o combinatie intre masuratorile ecografice (pliul nucal) si testele de sange.

In al doilea trimestru de sarcinase pot face ecografii, monitorizarea batailor cardiace ale fatului,testul de toleranta la glucoza pentru depistarea unui posibildiabet gestational. In acest trimestru se poate face si amniocenteza care este un test pentru depistarea defectelor de tub neural, care se face dinlichidul amniotic ce inconjoara fatul. De asemenea se pot face triplul test sau cvadruplul test care arata nivelurilealfa feto-proteinei, gonadotropinei umane corionice siestrogenului. In ultimul trimestru de sarcina se pot face ecografii, testari pentru infectia cuvirusul hepatic B si custreptococul de grup B.
Toate femeile insarcinate trebuie sa fie testate pentruvirusul HIV in timpul primului trimestru de sarcina pentru a preveni transmiterea infectiei la nou-nascut. Unii nu considera ca acest test este intotdeauna necesar ci doar daca gravida solicita acest lucru.
Riscurile corelate cu varsta

Daca in momentul nasterii mama va avea 34 de ani sau mai putin, riscul de a avea un copil cu probleme genetice este suficient de mic incat testele pentru screening sunt optionale.Triplul test sicvadruplul test pot observa in sangele mamei markerii ce arata posibilitatea unui defect la nastere cum ar fi defectul neural sausindromul Down. Daca rezultatele arata un risc peste medie pentru o astfel de problema genetica se poate decide daca sa se faca alte teste mai amanuntite pentru o mai buna detectare a eventualelor afectiuni medicale.

Daca varsta in momentul nasterii va fi de 35 de ani sau mai mult, riscul de a avea un copil cu o boala genetica este suficient de mare ca medicul sa recomande o serie de teste diagnostice si nu de screening pentru detectarea sindromului Down sau a altorboli genetice. Se poate alege intreamniocenteza care se poate efectua in trimestru al doilea si testul din vilozitatile corionice care se poate efectua in ultima perioada a primului trimestru de sarcina. Daca se vrea evitarea acestor teste invazive se poate astepta pana al doilea trimestru de sarcina pentru a efectua triplul test sau cvadruplul test.

De retinut!

E important de stiut cand trebuie facuta programarea acestor teste in timpul sarcinii.
Testul din vilozitatile corionice poate fi facut mai devreme (saptamana 10-12 a sarcinii) decat amniocenteza care se poate efectua in intervalul 14-18 saptamani de sarcina. Acest lucru poate fi folositor pentru a decide mai devreme daca sarcina poate fi mentinuta sau nu. Rezultatele la primul test se obtin mai repede, in cateva zile, pe cand rezultatele la amniocenteza vin in 2 saptamani.
Testul din vilozitatile corionice nu detecteaza defectele de tub neural, deci este recomandat ca pe langa acesta sa se faca si testul alfa feto-proteinei, care este inclus in triplu test. Ideal acest test se efectueaza in saptamanile 15-18 ale sarcinii. Ambele teste au un usor risc de a produce pierderea sarcinii, deoarece ele pot afecta uterul, sacul amniotic, si/sau placenta. Acest risc este mai mic de 1% pentru amniocenteza in al doilea trimestrul de sarcinii, si pana la 2 % in testul din vilozitatile corionice. Riscul scade foarte mult cand acest test se face prin abordare abdominala, mai degraba decat prin colul uterin.
Sfaturi privind nutritia
- trebuie ca femeile insarcinate sa aiba o nutritie adecvata si sa ia in greutate atat cat trebuie in timpul sarcinii. Trebuie sa acorde o atentie deosebita administrarii deacid folic, afierului si acalciului si sa ia in greutate intr-un mod gradual, lent
- limitarea aportului decofeina
- dieta vegetariana in timpul sarcinii si al alaptarii necesita o atentie speciala in sensul achizitiei unei cantitati suplimentare deproteine,vitamina B12,vitamina D,zinc, pe langaacidul folic, fierul si calciul de care toate mamele au nevoie. Acesti nutrienti sunt vitali pentru cresterea celulara a fatului, pentru dezvoltarea creierului si organelor, precum si pentru cresterea in greutate
- calciul este foarte important, mai ales in timpul sarcinii. Daca nu se poate sau nu se doreste luarea acestui element din produse lactate se poate incerca procurarea acestuia dinbroccoli, suc de portocale,lapte de soia, legume sau migdale.

Sfaturi privind exercitiile fizice

In timpul sarcinii, trebuie facute exercitii fizice cu mare atentie, timp de 30 de minute, in majoritatea zilelor saptamanii, daca nu chiar in fiecare zi a saptamanii.

De evitat:
- medicamentele care nu sunt aprobate de medicul ginecolog (de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene folosite in perioada de conceptie sau in prima parte a sarcinii pot cauza intreruperi de sarcina);
- papaya, care poate cauza intreruperea sarcinii mai ales daca e necopt ;
- alcoolul;
-fumul de tigara;
- sauna sau baile fierbinti;
- sursele de infectie cutoxoplasma, care includ carnea cruda, carnea de pasare, fructele de mare, fructele si legumele nespalate, fecalele de pisica ;
-pesti care contin mercur, cum ar fi rechinul sau pestele spada, sau mai mult de 200 de grame de ton pe saptamana sau peste prins in ape locale care n-a fost testat sanitaro-veterinar;
- chimicale periculoase, radiatii si anumite produse cosmetice.
Sarcina are un mare impact asupra vietii unei femei.
Schimbarile fizice normale si simptomele lor
Desi pot merge de la moderat la severe, urmatorele situatii sunt normale in timpul sarcinii

Schimbari in stilul de viata

Sarcina poate duce la o serie de schimbari in activitatea zilnica si in relatiile interumane.
- regimul alimentar si cresterea in greutate necesita mai multa atentie decat in mod normal, o cura de slabire nu este nicicum potrivita in timpul sarcinii;
-sexul nu cauzeaza probleme in cazul unei sarcini fara complicatii; interesul sexual se schimba deseori in timpul diferitelor perioade ale sarcinii. Daca exista ingrijorarea expunerii la oboala cu transmitere sexuala sa se evite contactul sexual sau sa se foloseasca prezervativul;
- schimbarile in relatia cu partenerul sunt inevitabile, deoarece intreaga atentie a mamei este concentrata asupra sanatatii proprii si a viitorului sau copil;
-exercitiile fizice ajuta corpul sa faca fata cat mai bine perioadei de sarcina, nasterii si recuperarii ulterioare. Activitatea fizica moderata, cum ar fi plimbarea, este ideala pe perioada sarcinii;
- mersul la serviciu sau la scoala, daca nu este foarte solicitant, de obicei nu determina nici o problema pe perioada sarcinii; pe masura ce sarcina avanseaza, se poate reduce perioada de munca daca femeia insarcinata simte nevoia acestui lucru;
- calatoriile sunt sigure pana in ultima perioada a sarcinii; daca exista nelamuriri in legatura cu acest lucru este bine sa se consulte medicul. In timpul celui de-al treilea trimestru este bine ca femeia insarcinata sa nu fie foarte departe de spital, pentru a putea ajunge in timpul cel mai scurt la doctor in cazul unor schimbari neasteptate, care necesita ingrijiri medicale;
- purtarea centurii de siguranta este foarte importanta pentru a oferi protectie femeii insarcinate si copilului acesteia;
- purtarea din timp a unei discutii cu ceilalti copii despre venirea noului nascut ajuta familia sa se adapteze mai bine noilor cerinte.
Probleme medicale
-sangerarile vaginale - pot fi sau nu pot fi semne ale unor probleme ce pot aparea in timpul sarcinii. Daca apar trebuie sa fie anuntat imediat medicul ginecolog;
- administrarea diferitelormedicamente in timpul sarcinii trebuie facuta doar cu acordul medicului pentru a preveni eventualele efecte asupra sarcinii;
-infectiile de tract urinar sunt frecvente in timpul sarcinii si trebuie tratate cu antibiotice, pentru a preveni aparitia unei infectii periculoase pentru fat, dar bineinteles la recomandarea medicului;
- infectiile vaginale bacteriene, fie simptomatice, fie nu, necesita tratament antibiotic deoarece pot duce la infectii grave;
- pentru a preveniizoimunizarea Rh posibila atunci cand mama are Rh – si tatal are Rh + se poate face un tratament cu imunoglobuline Rh.

Din punct de vedere emotional sarcina este o experienta diferita pentru fiecare femeie. Sentimentele diferite si incertitudinile, chiar daca e o sarcina programata, nu sunt neobisnuite. Datorita modificarilor hormonale si aoboselii, schimbarile de stare pot fi mult mai evidente. Multe femei se ingrijoreaza atunci cand se gandesc la diferitele probleme ce pot afecta copilul pe perioada sarcinii, insa aceste sentimente sunt normale.

Daca exista probleme in timpul sarcinii acestea trebuie neaparat discutate cu medicul care supravegheaza gravida
-depresia din timpul sarcinii necesita tratament pentru a reduce riscurile la care pot fi supusi mama si nou-nascutul atat in timpul sarcinii cat si dupa aceasta;
- tratamentulastmului bronsic in perioada sarcinii este important pentru ca fatul sa primeasca oxigen atat cat are nevoie. Majoritatea medicamentelor, dar nu toate, sunt sigure de administrat in perioada sarcinii;
- infectia cuvirusul HIV necesita depistarea precoce si un tratament specific pentru a preveni transmiterea acestei infectii la nou-nascut
- tratamentul pentru cancer in timpul sarcinii este amanat pentru a nu face rau fatului, daca este posibil. Totusi cateodatachimioterapia se poate face daca este necesara
- vaccinul pentruvariola in timpul sarcinii are o serie de riscuri atat asupra mamei cat si asupra copilului si este recomandat doar gravidelor ce au fost expuse la acest virus.
Primul trimestru de sarcina
Perioada de sarcina e masurata din prima zi a ultimei menstruatii normale, in total 40 de saptamani si e impartita in trimestre. Primul trimestru dureaza din prima saptamana pana in a 12-a saptamana sau 3 luni.

Prima perioada a dezvoltarii intrauterine

Perioada sarcinii incepe din momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid. In saptamana urmatoare acestei fecundari are loc dezvoltarea oului in mai multe celule numite blastocite, care se fixeaza in peretele uterului. Aceasta fixare duce la o serie de modificari hormonale si fizice. Perioada dintre saptamana a 3-a si saptamana a 8-a este considerata perioada embrionara, perioada in care se dezvolta majoritatea organelor. In aceasta perioada embrionul este foarte vulnerabil la alcool, radiatii sau boli infectioase.
In saptamana a 9-a de sarcina embrionul ajunge la 2,54 cm lungime si este numit fat. In acest moment uterul a crescut la marimea unui grapefruit.

Primele semne ale sarcinii

Primul semn intr-o sarcina poate fi intarzierea ciclului menstrual. Alte semne datorate modificarilor hormonale sunt:
-oboseala
- tensiuni la nivelul sanilor
- mictiuni frecvente
- senzatie de plenitudine sau dureri usoare la nivelul abdominal
-greata (raul de dimineata) cu sau fara varsaturi

Alte schimbari aparute in timpul sarcinii

De-a lungul sarcinii pot aparea o serie de modificari de la usoare pana la severe:
-constipatie, datorita schimbarilor hormonale care incetinesc functionarea normala a tubului digestiv. De asemenea fierul dinvitaminele prenatale poate provoca constipatie;
- schimbari ale dispozitiei datorita modificarilor hormonale;
-scurgerile vaginale se modifica si o scurgere usoara alba laptoasa (leucoree) este normala pe perioada sarcinii. De asemenea, tesuturile din jurul vaginului devin mai subtiri si mai putin sensibile in perioada sarcinii
- infectiile vaginale cu ciuperci sunt obisnuite in timpul sarcinii datorita cresterii nivelului hormonilor. Daca exista simptome ale unei infectii vaginale cu fungi sau bacteriene trebuie neaparat consultat medicul ginecolog
-sangerari vaginale. In prima parte a sarcinii pot aparea mici sangerari vaginale care pot disparea de la sine, dar care pot fi, uneori, inceputul unei pierderi de sarcina. Daca exista sangerari vaginale trebuie, de asemenea, consultat medicul ginecolog.