CIS - Carcinom in situ

Ce este Carcinomul in situ (CIS)?

Carcinomul in situ (CIS)  este o leziune precursoare a cancerului de col uterin definit prin absența invaziei celulelor tumorale în țesutul înconjurător - de obicei înainte de penetrare prin membrana bazală. Cu alte cuvinte, celulele neoplazice proliferează în habitatul lor normal, de unde numele "in situ" (în latină "în locul ei").

Multe forme de carcinom invaziv (cea mai comună forma de cancer) provin după progresia unei leziuni CIS. Prin urmare, CIS este considerat un precursor sau formă incipientă de cancer care dacă nu este tratată se poate transforma într-o tumoră malignă .

Diagnosticul de CIS se pune cu ajutorul examenului histopatologic dintr-o proba de țesut de la nivelul colului uterin. Odată diagnosticat CIS se impune tratamentul acestei leziuni. Posibilitățile de tratament sunt multiple, cel mai frecvent este utilizată conizația cu ansă diatermică sau bisturiul clasic.

După efectuarea tratamentului pentru CIS este necesară supravegherea periodică clinică si paraclinică (test Babeș-Papanicolau, colposcopie).

Centrul Medical Napoca vă oferă servicii de diagnoză și tratament în tratarea Carcinomului in situ.