Steriletul

Dispozitivul intrauterin (DIU) = Steriletul

Dispozitivul intrauterin (DIU) cunoscut și sub denumirea de sterilet reprezintă o metodă de contracepție reversibilă cu o rată de eșec de 1-2% și care oferă avantajul unei folosiri îndelungate (3-7 ani). Acest dispozitiv se introduce intrauterin, eliminând astfel necesitatea administrării zilnice de medicație anticontraceptivă. Poate fi folosit atât ca și metodă contraceptivă cât și terapeutic în cazuri selecționate.


Cum arată un sterilet?

De obicei steriletul are forma literei “T” în scopul plierii sale în cavitatea uterină. Confecționarea sa depinde în funcție de tipul de sterilet , putând fi din plastic, cupru sau alte elemente. Coada sa se prelungește cu 1-2 fire de control ale căror capete pătrund în vagin (1-2 cm) pentru a controla poziția sa ulterioară și pentru a favoriza extracția acestuia.


Cum funcționează un sterilet?

În funcție de tipul dispozitivului intrauterin există multiple căi de actiune. Dispozitivele metalice acționează prin modificarea glerei cervicale, induc un puternic răspuns inflamator la nivelul endometrului și funcționează ca o barieră mecanică în calea spermatozoizilor. În cazul celor cu eliberare latentă hormonală, adițional mecanismelor enumerate anterior se adaugă și acțiunea hormonului eliberat.


Cât de eficient este un sterilet?

Eficiența contraceptivă dovedită este de peste 98% eficiența comparabilă cu celalalte metode contraceptive cunoscute.


Există efecte secundare?

Înaintea montării unui DIU trebuie avut în vedere o serie de recomandări în ceea ce privește contraindicațiile absolute și relative ale acestor dispozitive.

Printre efectele secundare posibile enumerăm: dereglari ale fluxului menstrual, infecția, inclavarea sau pierderea DIU.


Cine poate folosi un astfel de dispozitiv?

Steriletul este recomandat în scop contraceptiv sau în scop terapeutic în anumite afecțiuni ginecologice.

Există o serie de contraindicații montării unui DIU, precum: sarcină, istoric personal de sarcini extrauterine, alergie la cupru, neoplasm de sân active, boli cardiovasculare, tumori hepatice, trombembolism venos acut sau în antecedente, infecție de tract genital activă, etc. Consultați medical d-voastră ginecolog înaintea deciderii plasării unui DIU.


Cum se montează?

înaintea oricărei monopere se va identifica dacă există contraindicații urmat de obținerea consimțamântului verbal și scris pentru această manoperă.

Procedura se realizează cu pacienta pe masa ginecologică. Primul pas îl reprezintă efectuarea unui consult ginecologic cu speculul vaginal și examinare bimanuală pentru a obține informații legate de poziția și mărimea uterului. Se folosesc instrumente sterile, iar intravaginal și pe suprafața colului se aplică soluție antiseptică. Folosind un instrument special (histerometru) se verifică direcția și lungimea uterului. Urmează introducerea propriu-zisă a steriletului conform instrucțiunilor producătorului. Firele dispozitivului ce se exteriorizează prin colul uterin în vagin se secționează astfel încât doar 2-3 cm să rămână intravaginal.

Ulterior procedurii se verifică ecografic poziționarea corectă a dispozitivului intrauterine.


Ce se intamplă după inserția dispozitivului?

Monitorizarea medicală pentru 30 minute poate fi necesară uneori. Un antialgic obișnuit poate fi folosit pentru combatarea discomfortului resimțit. De asemenea este posibilă apariția unei mici sângerări pe cale vaginală fiind necesară folosirea unui absorbant.


Ce efecte secundare există?

Expulzarea steriletului – este recomdandată verificarea digital a poziției firelor intravaginal, însă fără a trage de fire. Palparea unui obiect solid intravaginal poate fi un semn pentru expulzarea steriletului, un consult ginecologic este necesar în această situație.

Perforația uterului – poate apărea mai ales în momentul montării steriletului. Este de asemenea rar întâlnită situația perforației uterului la distanță de la montarea steriletului. Această situație reprezintă o urgență medicală și este necesar să vă prezentații la medical ginecolog cât mai curând.

Infecția – steriletul poate întreține și înrăutății o infecție anterioară latentă. De asemenea prin procedură în sine și pentru faptul că reprezintă un corp străin intrauterine poate favoriza apariția de noi infecții. Semnele unei infecții genitale sunt febra, scurgerile vaginale abundente și/sau urât mirositoare, durerea.


Cât timp pot folosi un sterilet?

Durata de viață a unui sterilet variază între 3 si 10 ani în funcție de tipul folosit. După această perioadă steriletul trebuie îndepărtat urmând ca după o reevaluare clinică si parclinică a se monta un alt sterilet sau opta spre o altă metodă contraceptivă.