Steriletul

Dispozitivul intrauterin (DIU) sau sterilet este o metoda contraceptiva foarte des utilizata, mai ales de catre femeile care au deja copii. Steriletul nu este usor de introdus in cazul tinerelor femei care nu au copii si de asemenea toate femeile trebuie sa faca un control pentru a vedea daca au boli cu transmitere sexuala inainte de montarea acestui dispozitiv.

Cum arata un sterilet?

Steriletul este foarte mic – nu mai mare decat un bat de chibrit. De obicei, steriletul are forma literei T si este facut din plastic sau cupru, uneori cu putin argint in interior. De asemenea, steriletul are una sau doua fire de control care patrund in vagin pentru a controla daca dispozitivul este inca la locul lui. Aceste fire sunt utile in momentul in care doresti sa scoti steriletul; doctorul sau asistenta apuca firele cu ajutorul unui cleste chirurgical si trag steriletul afara.

Cum functioneaza?

Acest dispozitiv se introduce in uter si impiedica o eventuala sarcina prin urmatoarele metode: impiedica sperma sa ajunga in uter; ingroasa mucusul cervical pentru a actiona ca o bariera importiva spermatozoizilor;inhiba fecundare ovulului.

Cat de eficient este un sterilet?

Dispozitivele intrauterine moderne sunt eficiente in 98% dintre cazuri. Asta inseamna ca dintre 100 de femei care folosesc steriletul, aproximativ doua pot ramane insarcinate, ceea ce inseamna foarte putin daca este sa comparam cu situatia in care niciuna dintre cele 100 nu ar folosi o metoda contraceptiva si ar ramane insarcinate aproape 20.

Exista efecte secundare?

Inainte de a decide  folosirea unui sterilet, trebuie luat in considerare faptul ca steriletul poate face menstruatia mai dureroasa, mai lunga si mai abundenta

Cine poate folosi un astfel de dispozitiv?

Steriletul nu este recomandat oricarei femei. Opteaza pentru o alta metoda contraceptiva daca ai: infectie pelvina sau boli cu transmitere sexuala; sangerari vaginale;probleme cu inima; alergie la cupru; ai avut sarcini ectopice; esti insarcinata.

Cum se monteaza?

Dupa ce te-ai hotarat ca doresti un sterilet si ai fost la controlul medical de rutina, vei fi programata intr-o zi la finalul ciclului menstrual pentru montarea dispozitivului.

Te vei aseza pe masa de examinare si doctorul va introduce in vagin un mic dispozitiv numit "speculum" pentru a-ti vedea cervixul. Apoi o sa-ti verifice lungimea uterului, procedeu ce iti poate crea putina durere sau disconfort. Toate dispozitivele sunt facute pentru a incapea intr-un instrument medical ce semana cu un pai de baut. Doctorul sau asistenta iti vor introduce acest instrument in vagin, si apoi prin cervix in uter. In final, elibereaza steriletul si asta-i tot! Acest proces dureaza aproximativ 10 minute.

Cat de dureros este procesul?

Doare foarte putin. Majoritatea femeilor se asteapta la o durere mult mai mare si sunt mirate sa constate ca de fapt nu este deloc asa. Exista totusi un mic numar de femei care au dureri, dar aceasta depinde de: cat de relaxata esti; experienta doctorului care iti monteaza steriletul; forma si marimea uterului;daca ai sau nu copii – femeile care sunt deja mamici nu simt aproape deloc durere sau disconfort.

Ce se intampla dupa insertia dispozitivului?

Dupa aceasta interventie este bine sa te odihnesti o jumatate de ora inainte de a pleca inspre casa. De asmenea, poti lua o pastila impotriva durerilor, intrucat este posibil sa simti un mic disconfort. Tine si niste absorbante aproape, intrucat este posibil sa iti curga niste picaturi de sange si incearca sa nu faci sex 24 de ore.

Ce efecte secundare exista?

Expulzarea: aceste dispozitive pot fi expulzate din uter, asa ca este bine sa controlezi daca firele mai sunt inca in vagin Daca atunci cand te controlezi dai se ceva tare, inseamna ca dispozitivul este in pericol de a iesi.

Perforarea uterului: foarte rar se intampla ca acest dispozitiv sa perforeze peretele uterin. Acest lucru se poate intampla mai ales in momentul in care doctorul iti monteaza acest dispozitiv. Perforarea uterului este un caz de urgenta, asa ca trebuie sa-ti contactezi imediat doctorul daca ai dureri puternice in partea inferioara a abdomenului.

Infectii: unele infectii, ca de exemplu cele cu chlamydia, pot sta ascunse mult timp si sa se manifeste dupa ce ai introdus steriletul. Daca ai o secretie vaginala urat-mirositoare, dureri sau febra in primele 3 saptamani dupa introducerea steriletului, adreseaza-te medicului.

Cat timp pot folosi un sterilet?

Durata de viata a unui sterilet variaza intre 5 si 10 ani. La sfarsitul acestei perioade va trebui sa inlocuiesti steriletul sau sa folosesti alta metoda contraceptiva.