Diplazia de col uterin


        Displazia cervicală (displazia de col uterin) este un termen care descrie apariţia de celule anormale pe suprafaţa colului uterin. Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului, care pătrunde în vagin.

       Displazia cervicală (displazia de col uterin) se clasifică în:

- displazia cervicală uşoară

- displazia cervicala moderata

- displazia cervicala severa

 

Displazia cervicală (displazia de col uterin) în sine nu este gravă, dar este considerată o stare precanceroasă. Dacă nu este tratată, displazia cervicală poate evolua către o formă precoce de cancer, denumită carcinom in situ, iar apoi către cancer de col uterin (cancer cervical) invaziv. Evoluţia displaziei cervicale către cancer se face lent, într-o perioadă de 10 ani sau chiar mai mult.

Displazia cervicală (displazia de col uterin) poate fi depistată prin testul Papanicolau, cel mai important test pe care o femeie îl poate face pentru a preveni cancerul de col uterin.

Cea mai frecventă formă de displazie cervicală întâlnită este displazia cervicală uşoară. 70 % din aceste cazuri se vindecă spontan, adică ţesutul colului uterin se normalizează fără tratament. Displazia cervicala moderata si severa nu se vindecă de regulă spontan şi prezintă o rată mai crescută de evoluţie către cancer. Cu cât anormalitatea colului uterin este mai mare, cu atât riscul de evoluţie către cancer este mai crescut.