Diplazia de col uterin

Cum este displazia colului uterin?

Displazia colului uterin reprezintă modificări patologice benigne la nivelul colului uterin. Aceste modificări apar cel mai frecvent ca etapă intermediară în dezvoltarea carcinomului in situ și cancerului invaziv al colului uterin, de aici și importanța descoperirii precoce a acestora. Evoluția spre cancer de col uterin este lentă, în aproximativ 5-10 ani.


Displazia cervicală (displazia de col uterin) se clasifică în:

  • displazia cervicală uşoară (CIN1)

  • displazia cervicala moderata (CIN2)

  • displazia cervicala severa (CIN3)


Cum depistăm displazia cervicală?

Displazia cervicală poate fi depistată prin testul Babeș Papanicolau, care reprezintă cel mai important test screening pentru prevenirea cancerul de col uterin.


Cum interpretăm displazia cervicală și care este conduita?

Conduita terapeutică depinde de gradul displaziei. Cea mai frecventă formă de displazie cervicală întâlnită este displazia cervicală uşoară, iar 70 % din aceste cazuri se vindecă spontan fără un tratament specific.

Displazia cervicală moderată și severă nu se vindecă de regulă spontan şi prezintă o rată mai crescută de evoluţie către cancer. Cu cât anormalitatea colului uterin este mai mare, cu atât riscul de evoluţie către cancer este mai crescut. Astfel în aceste cazuri este nevoie de un tratament adjuvant și de investigații suplimentare.

În ceea ce privește tratamentul se tratează posibila infecție a colului uterin sau inflamația acestuia. O atenție deosebită este atribuită în acest sens virusului papilloma uman (HPV) a cărui prezență care s-a dovedit a fi în direct corelație cu modificările displazice de la nivelul colului uterin.

Investigațiile suplimentare care aduc infomații suplimentare sunt reprezentate de:

  • tipajul HPV – este sau nu prezent HPV la nivelul colului uterin, ș ice tip/subtip este prezent

  • colposcopia

  • biopsia coului uterin

  • conizația – care poate avea rol atât diagnostic cât și terapeutic.