Avortul
Avortul chirurgical prin dilatare, aspiratie si chiuretaj

Dilatatia si chiuretajul reprezinta o procedura ginecologica in care cervixul este dilatat iar endometrul este desprins prin radere, de un instrument metalic, chiureta. Chiuretajul nu este util numai in realizarea avortului ci si pentru evacuarea produselor de conceptie care pot ramane intrauterin dupa un avort spontan sau diagnosticarea sangerarilor vaginale anormale, pentru a exclude o conditie patologica a cavitatii uterine.

Avortul chirurgical prin aspirare se mai numeste aspirarea prin vacuum si este o metoda utila in primele 6 - 12 saptamani de sarcina. Chiuretajul prin aspirare este numit de catre paciente si avort prin aspiratie.

In pregatirea pentru aceasta interventie cuprinde se indica evitarea consumului cu cateva zile inainte, a aspirinei, datorita riscului de sangerare, a laxativelor, alcoolului si tigarilor. Nu se consuma lichide si alimente cu 12 ore inainte, daca se practica anestezie generala  si 8 ore, pentru cea epidurala. Se efectueaza testele de rutina de sange si urina.

Inainte de manopera se administreaza analgezice pentru durere si misoprostol pentru pregatirea procedurii. Pacienta sta pe masa in pozitie ginecologica. Un speculum se insera in vagin pentru al deschide, apoi se foloseste un tenaculum, instrument care mentine cervixul pentru a putea fi dilatat de instrumente speciale. Cand cervixul este dilatat indeajuns, o canula - un tub de plastic lung, este conectata la un aparat de suctiune, care va dizloca placenta si tesuturile fetale. Procedura tine 10 - 15 minute, iar perioada de recuperare este de cateva ore in spital.

Procedura dureaza 15-20 de minute si se efectueaza in anestezie spinala sau epidurala si mai rar in anestezie generala sau locala. Mai intai este dilatat cervixul prin dilatatoare metalice. O alta optiune este folosirea inaintea chiuretajului propriu-zis a laminariei - o bandeleta dintr-o specie de alga marina, care introdusa in cervix, se umfla, absorbind apa din tesuturi si dilata usor cervixul, se mentine pentru 6-12 ore.

In continuare este inserata chiureta, iar endometrul ce acopera uterul la interior si contine produsul de conceptie este efectiv ras, desprins de pe peretii uterini.

Imediat dupa interventie pot apare frecvent crampele, asemanatoare celor menstruale. In majoritatea cazurilor crampele tin mai putin de o ora, si mai rar pot dura pana la o zi. Sangerarile vaginale usoare dureaza cateva zile dupa procedura. Dupa anestezia generala este necesara o perioada de repaus la pat de 24 de ore. Pentru ameliorarea durerilor abdominale se folosesc antiinflamatorii si antialgice, de expemplu naproxen sau ibuprofen.

Cele mai importante complicatii dupa chiuretajul uterin sunt hemoragia, infectia si perforarea uterului. Sindromul Asherman este o complicatie rara, cu formarea de tesut cicatricial intrauterin, stoparea scurgeriilor menstruale si infertilitate.

Dupa un chiuretaj trebuie sa apelam la medic cand se instaleaza febra mai mare de 40 grade Celsius, daca apare durere severa, continua sau crampe care nu cedeaza la administrarea de ibuprofen sau naproxen, daca sangerarea vaginala este voluminoasa sau dureaza peste 6 ore si daca scurgerile vaginale sunt urat mirositoare.

Ingrijirea personala dupa chiuretaj:
- evitati contactele sexuale pentru 2 saptamani dupa interventie, cervixul dilatat necesita timp pentru a reveni la forma initiala; in aceasta perioada bacteriile pot patrunde mult mai usor si cauza infectii
- folositi numai absorbante sanitare pentru singerarile, si nu tampoane, pentru urmatoarele 2 saptamani
- prezentativa la medic pentru vizita a doua, pentru verificarea eventualelor complicatii aparute.

Avantajele chiuretajului cuprind:
- este mai eficient decit cel medicamentos, 99%
- efectuat intr-o perioada scurta de timp 15 - 20 de minute
- perioada de sangerare mai scurta
- fara expunera la efectele teratogene si cancerigene ale medicamentelor folosite in cel medicamentos
- poate fi efectuat mai tarziu in evolutia sarcinii
- vizite la medic mai putine.

Avortul in primul trimestru, medicamentos sau chirurgical este foarte bine tolerat de corpul uman, are putine efecte asupra fertilitatii si nu sunt asociate cu afectari emotionale pe termen lung. Avortul in trimestrul al doilea, prezinta un risc crescut de mortalitate si morbiditate, odata cu inaintarea in evolutie a sarcinii.

S-a raportat o crestere a pierderilor de sarcina, la femeile care au suferit anterior un chiuretaj, datorita largirii cervixului.

Ingrijirea dupa avort

Evita activitatile obositoare pentru 2-3 zile. Poti relua activitatile obisnuite numai atunci cand te simti suficient de bine.
Daca ai primit medicamente, ia-le corect, conform indicatiilor medicului.
Mergi la control, la data care ti s-a spus dupa efectuarea avortului. Poti reveni oricand, daca ceva nu este in regula cu tine.

Reguli de igiena intima si generala:

-se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi 
-nu se recomanda spalaturile vaginale/irigatiile in primele doua saptamani dupa avort 
-se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita, evita baia generala 

Reluarea activitatii sexuale:

-este indicat repausul sexual 2 saptamani dupa avort 

Semnele care trebuiesc urmarite, semne si simptome de alarma:

-se urmareste aspectul secretiilor
-se urmareste temperatura generala a corpului

      Ce este normal:
-sa ai sangerari si usoare dureri abdominale, similare celor menstruale, pana la o saptamana dupa avort 
-sa te simti putin obosita timp de cateva zile 
-sa ai o stare usor depresiva cateva zile

      Ce nu este normal:
-secretiile devin abundente sau mirositoare 
-sa pierzi mult sange (de doua ori mai mult decat la menstruatie) 
-apar dureri abdominale intense 
-sa ai febra, frisoane 
-starea generala se inrautateste brusc 
-menstruatiile nu revin dupa 2 luni de la efectuarea avortului 
In toate aceste situatii, solicita consult medical de urgenta!

Utilizarea metodelor de contraceptie:

Poti incepe folosirea unei metode de contraceptie imediat sau la cateva zile dupa avort, daca doresti.

Se pot folosi:
-contraceptive hormonale de orice fel (se incep in primele 7 zile dupa efectuarea avortului sau in orice moment, daca femeia nu a avut contacte sexuale), 
-DIU (imediat sau dupa 2 - 3 luni daca avortul a fost complicat), 
-metode de bariera, 
-sterilizare chirurgicala voluntara (pentru persoane cu numarul dorit de copii); 

Metode nerecomandate: metodele naturale bazate pe recunoasterea perioadei fertile (abstinenta periodica).