Ce este hiperplazia endometrială?Hiperplazia endometrială este definită ca dezvoltarea în exces a mucoasei uterine. În accepţiunea generală hiperplazia endometrială este considerată precursorul cancerului endometrial. 
Prezenţa estrogenilor netamponaţi de progesteron, provenind din diverse surse (terapie estrogenică, cicluri anovulatorii, sindromul ovarelor polichistice, obezitate) creşte probabilitatea de dezvoltare a hiperplaziei endometriale şi cancerului endometrial. Anumite afecţiuni ovariene rare dar periculoase, cum sunt tumorile cu celule granuloase, tecoamele ovariene, sau tumorile corticale androgeno-secretante, pot genera estrogeni netamponaţi. 
De aceea este important ca în caz de sângerare anormală, în special în postmenopauză pacientele să se prezinte la medic pentru a putea fi excluse aceste afecțiuni. Ecografia este metoda de paraclinica de diagnostic. 
Orice suspiciune de hiperplazie de endometru necesită biopsierea. Aceasta poate fi realizată clasic prin chiuretaj (biopsie cu sonda Pippele sau Novak) sau modern, precis prin intermediul histeroscopiei. 

Prin această metoda minim-invazivă obținem și localizarea focarelor de hiperplazie, putând efectua o biopsie țintită. Focarele situate în regiunile cornuale nu pot fi abordate prin chiuretajul clasic.
Clasificarea hiperplaziei endometrialeExistă patru tipuri de hiperplazie de endometru, luându-se în considerare riscul evoluţiei către cancer endometrial şi prezenţa atipiilor citologice (în urma biopsiei): hiperplazia endometrială simplă; hiperplazia endometrială complexă; hiperplazia endometrială simplă cu atipii; hiperplazia endometrială complexă cu atipii.
Tratamentul hiperplaziei endometrialeCu toate că rata regresiei spontane a unei hiperplazii de endometru este foarte mare (80 % în cazurile fără atipii şi 50 % în cazurile cu atipii), în hiperplazia endometrială se recomandă instituirea tratamentului pentru a evita evoluţia spre cancer endometrial. Principalele criterii care sunt luate in considerare în tratamentul hiperplaziei endometriale sunt: De regulă, în hiperplazia simplă sau complexă fără atipii este indicat tratamentul medical cu progesteron. Tratamentul pentru hiperplazia fără atipii include terapia ciclică cu progesteron tuturor femeilor care nu doresc contracepţie. Clasic, se utilizează 10 mg/zi medroxiprogesteron acetat, 10-14 zile pe lună, timp de 3-6 luni. După această perioadă se repetă biopsia de endometru, iar dacă aceasta este normală şi simptomele au disparut, tratamentul este întrerupt. Dacă hiperplazia persistă, se instituie terapia progesteronică continuă, cu 20 mg/zi, timp de 3-6 luni. Terapia continuă cu progesteron poate fi utilizată de la început dacă se doreşte. În situația în care hiperplazia persistă și există riscul trasformării maligne se recomandă ablația de endometru efectuată pe cale histeroscopică. |