Colposcopia

Colposcopia este o investigatie cu ajutorul careia se poate examina suprafatavulvei, vaginului si colului. Daca se observa unele modificari in timpul investigatiei se poate preleva o mica portiune de tesut (biopsie) de la nivelul colului sau de la nivelul canalului endocervical. Mostra de tesut se examineaza apoi la microscop pentru a cauta eventualele celule modificate.

      Colposcopia se practica atunci candtestul Babes Papanicolau iese modificat.
In timpul colposcopiei, medicul foloseste un instrument, numit colposcop. Colposcopul mareste imaginea de 2 pana la 60 ori astfel ca permite doctorului sa vada anomalii ce nu le-ar fi vazut cu ochiul liber. O camera poate fi atasata la colposcop, care poate prelua imagini sau poate face inregistrari video.

      Uneori doctorul poate folosi o substanta iodata la nivelul vaginului si al colului pentru a face cat mai vizibila suprafata care i se pare medicului ca prezinta celule anormale. Daca sunt prelevate si biopsii acestea vor fi analizate la microscop si astfel va fi determinat caracterul acestor celule -canceroase sau precanceroase.
      Exista o serie de factori de risc in aparitiacanceruluide col uterin care pot transforma celulele cervicale in celule canceroase. Acesti factori de risc sunt:
-antecedente de modificari precanceroase la nivelul colului sau cancer de col
-infectia cupapiloma virus sau cuvirusul HIV
-existenta, in prealabil, a unui test Babes Papanicolau modificat
-inceperea vietii sexuale la o varsta tanara (mai devreme de 18)
-fumatul
-utilizarea decontraceptive mai mult de 5 ani
-un sistem imunitar scazut
-o viata sexuala cu mai mult de trei parteneri sau cu un singur partener, dar care la randul lui a avut mai multi parteneri sexuali