Polipul uterin

Polipul endometrial sau uterin reprezinta o masa de tesut dezvoltata din mucoasa care captuseste la interior uterul.

Acesta poate avea o baza de implantare larga fiind denumit polip sesil sau atasat de uter printr-un pedicul fiind denumit polip pediculat. Dimesiunile variaza de la cativa milimetri pana chiar la cativa centimetri.

Daca sunt pediculati pot protruziona prin col in vagin.

Polipii endometriali pot fi solitari sau multipli.

polipi-uterini-clujCauza aparitiei polipilor endometriali e reprezentata de o hipeplazie a endometrului (dezvoltarea in exces a mucoasei uterine).

Simptomul cel mai frecvent este sangerarea menstruala abundenta, dar si sangerarile intermenstruale.

Cel mai frecvent polipii apar in jurul varstei de 40-50 de ani, dar pot aparea si la varste tinere. Factorii de risc in aparitia lor sunt obezitatea, hipertensiunea si istoricul de polipi cervicali in antecedente.

Polipii endometriali apar la 10% dintre femei. Se estimeaza ca este prezent la 25% dintre femeile cu singerare vaginala anormala.

Polipii endometriali pot fi detectati prin ecografia vaginala, histeroscopia fiind cea care stabileste cu certitudine diagnosticul.

Tratamentul lor consta in extirparea histeroscopica. Procedurile clasice de indepartare prin chiuretaj nu reusesc indepartarea bazei de implantare, polipul regenerand.

Polipii endometriali sunt in general benigni, desi unii pot fi precancerosi sau cancerosi. Aproximativ 0.5% din polipii endometriali sunt de natura maligna. De aceea este obligatoriu a fi extirpati si trimisi apoi la examen histopatologic.

Polipii pot creste riscul de avort la femeile insarcinate si reprezinta o cauza frecventa de sterilitate sau infertilitate.

Din acest motiv, pacientelor care urmeaza a li se efectua proceduri de fertilizare in vitro, necesita histeroscopie diagnostica si dupa caz operatorie.