Sinechia uterina

Sinechia uterina, o afectiune ce poate fi remediata!

Sinechia uterină reprezintă o alipire a pereților uterini, rezultat al răspunsului inflamator post agresiune, dată cel mai frecvent de un chiuretaj uterin în special în postpartum (imediat după naștere).

sinechie_uterina


Pricipalul simptom este amenoreea, adică lipsa menstruației sau diminuarea considerabilă a fluxului menstrual. Pe lângă amenoree apare și imposibilitatea femeii de a rămâne însărcinată. Pe linga amenoree apare si imposibilitatea femeii de a ramane insarcinata.

O modalitate de rezolvare a acestei probleme poate fi realizată prin dilatare cu dilatatoarele Haegar (instrumente folosite și la chiuretaj pentru dilatarea colului uterin) și astfel se produce dezlipirea pereților. Apoi, se poate monta un sterilet, care poate constitui atât o modalitate de îndepartare a sinechiei, cât și o metodă de prevenție a recidivelor, prin menținerea acestuia pe o perioada de doua-trei luni. Este de asemenea indicată urmarea unui tratament hormonal estro-progestativ, pentru a putea fi reluată menstruația și a reconstrui endometrul.

Tratamentul eficient și recomandat al acestei afecțiuni este reprezentat de histeroscopie, avantajul fiind controlul video permanent al procedurii, care permite o adezioliză și localizare precisă a aderențelor.

Important este ca afecțiunea sa fie diagnosticată din timp, pentru a se începe tratamentul ei cat mai precoce.