HPV - Virusul Papiloma uman

Ce este HPV?

HPV = virusul papilloma uman

Este un virus simplu, ADN dublu catenar, care afectează în principal celulele scuamoase și metaplazice. Până în prezent s-au identificat peste 100 de tipuri și subtipuri de HPV, dintre acestea 30-40 infectează tractul anogenital inferior. Patologia dată de virusul HPV în rândul femeilor este de la simple condiloame și veruci, până la displazia colului uterin și cancer de col uterin.

În funcție de tipul și subtipul de HPV din agresiunea asupra tractului genital poate rezulta simplele veruci care sunt canceroase și care dispar în 1-2 ani, alte subtipuri au o agresivitate mai crescută provocând rezultate anormale la testul Babeș-Papanicolau și implicit displazia colului cervical sau chiar cancer. În funcție de agresivitatea acestora tipurile și subtipurile de HPV sunt împărțite în ”risc scăzut”sau ”risc crescut”.


Transmitere

Virusul HPV se transmite pe cale sexuală, prin orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar și petting). Nu este nevoie neaparat de penetrare pentru a se transmite virusul.

O altă cale de transmitere demonstrată este cea verticală de la mamă la făt.

În privința altor modalități de contactare a infecției HPV există însă controverse: datorită usurinței cu care se transmite se presupune că se poate transmite și prin utilizarea unor obiecte intime (lenjerie, costum de baie, prosop) în comun cu persoane infectate, fără a exista dovezi clare în acest sens.


Testul pentru HPV

Testarea pentru depistarea HPV pentru a depista infecția în sine și pentru a determina tipul de HPV prezent, prin determinarea materialului genetic(ADN) al HPV. La fel ca și testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreții prelevate de la nivelul cervixului.

La femei, tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut (cum ar fi tipurile 16, 18, 31 și 45) pot determina modificari la nivelul celulelor cervixului care pot fi văzute la testul Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fără tratament. Cu toate acestea unele dintre aceste modificari pot avansa și pot determina cancerul cervical.


Indicații pentru testarea HPV

Testul HPV trebuie făcut atunci când identificăm un rezultat Babeș-Papanicolau anormal. El determină daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificările testului Papanicolau.

Celule cervicale modificate minor sunt denumite celule scuamoase atipice. În cazul în care testul HPV detectează tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, se recomandă colposcopia și biopsia cervicală.


În ce constă pregatirea pentru testul HPV?

Înainte de efectuarea testului sunt interzise dușurile vaginale, folosirea tampoanelor intravaginale sau medicamentelor cu administrarea vaginală pentru cel puțin 48 de ore.

Programarea testului nu se face in perioada menstruației, deoarece celulele sangvine pot interfera cu rezultatele testului. Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruație.

Vezica urinară trebuie golită chiar înaintea efectuării testului, atât pentru confortul pacientului cât și pentru o examinare mai bună.

Pacientul trebuie să semneze un act de acord asupra testului. Înaintea testului, medicul explică pacientului necesitatea testului, riscurile lui, tehnica efectuării și posibilele rezultate.


Tehnica efectuării testului

Testul HPV poate fi făcut de către:

 • medicul ginecolog

 • medicul internist

 • medicul de familie

 • medicul urolog.

Prelevarea testului se face cu pacienta pe masa ginecologică. Dupa plasarea unui specul vaginal se recoltează probele de celule cervicale cu ajutorul unui bețișor sau spatulă sepcială în acest sens. Celulele sunt colectate atât din partea vizibilă a cervixului cât și din zona de deschidere a acestuia (canalul endocervical). Probele sunt apoi introduse în niste tuburi colectoare și trimise laboratorului de analize.

Testul HPV poate fi făcut de asemenea pe o proba de celule recoltate pentru testul Papanicolau, dacă acesta a fost făcut în mediu lichid. Aceasta tehnică constă în colectarea celulelor de la nivelul cervixului cu ajutorul unei periuțe rotative din plastic. Probele sunt puse într-un recipient ce conține o anumită soluție și trimise laboratorului pentru analizare. Prin efectuarea testului HPV din probele pentru testul Papanicolau este eliminată necesitatea unei noi prelevări de probe.


Este neplăcut testul HPV?

Momentul introducerii depărtătorului poate produce disconfort pacientei, în special dacă vaginul este sensibil și iritat sau dacă este îngust. De asemenea, pacienta poate simți o presiune în momentul în care probele sunt colectate.


Riscuri

Testul HPV nu are nici un risc asupra sănătații persoanei examinate. În unele cazuri, este posibil ca testul sa fie repetat, ceea ce ar putea cauza anxietate persoanei în cauză.


Ce se poate întâmpla după prelevarea probelor?

Procedura de prelevare a probelor pentru testul HPV are căteva efecte "adverse":

 • se pot produce sângerări vaginale ușoare sau scurgeri de culoare gri; în aceste situații se pot folosi absorbante pentru a nu se păta lenjeria

 • trebuie evitate spălăturile vaginale și contactele sexuale pentru o perioadă de timp pe care o recomandă medicul specialist care efectuează testul.


Rezultate

Testul HPV se face pentru a depista infecția cu HPV și tipul de HPV prezent. În general, rezultatele testului HPV sunt disponibile în 1-2 săptămâni.

Rezultatele testului sunt :

 • NORMAL - HPV nu este prezent.

 • ANORMAL - HPV este prezent.

În cazul în care tipul de HPV este unul dintre cele cu risc cancerigen crescut și persoana in cauza are un risc crescut de a avea deja modificări precanceroase ale celulelor cervicale, medicul specialist va recomanda în continuare colposcopia și/sau biopsia cervicală.


Care sunt factorii care pot scădea acuratețea testului HPV?

Factorii care pot interfera cu rezultatele testului și cu acuratețea rezultatelor includ:

 • spălăturile intravaginale, folosirea tampoanelor interne și a cremelor vaginale în ultimele 48 de ore dinaintea efectuării testului

 • probele insuficiente de celule cervicale

 • menstruația

 • tratamentul cu Digoxin sau Tetraciclina.