Electrocauterizare col uterin

Electrocauterizarea colului uterin este o procedura chirurgicala prin care este distrus un tesut afectat (modificat patologic) prin ardere cu ajutorul curentului electric.

Inainte de efectuarea electrocauterizarii se impune un examen ginecologic, pentru a exclude starile care contraindica aceasta procedura: sarcina, inflamatia acuta sau subacuta a parametrelor, anexelor si starile febrile in general.

Este necesar efectuarea analizei PAP si a colposcopiei (examen microscopic al colului) Manevra de cauterizare nu e dureroasa. Se poate simti o durere surda de mica intensitate asemanatoare ce durerea de la ciclu menstrual sau nu se simte nici o durere.Se poate efectua cauterizarea si cu anestezie pe vena de 5 minute si atunci pacienta nu simte garantat nimic.Dupa cauterizare se recomanda de obicei un tratament local cu ovule, se interzic raporturile sexuale 6 saptamani,bai la strand.In rest este voie orice activitate fizica.

Va exista o secretie galben-rozie o saptamana.La 14 zile poate apare iar o mica scurgere rozie.E bine ca in aceasta perioada sa se tina legatura cu medicul ginecolog si orice problema sau nelamurire sa fie rezolvata imediat.La 8 sapt se face control si se constata daca rana de pe col s-a vindecat in totalitate .Se poate vindeca dupa prima cauterizare sau nu .

In cazul in care s-a vindecat,se recomanda control periodic la 6 luni si PAP anual.In cazul in care nu s-a vindecat se regandeste conduita in functie de pacient