Dr. Alina Milas

 

 

medic specialist obstetrica si ginecologie

  • absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie « Iuliu Hatieganu "din Cluj-Napoca
  • formare in centre de renume mondial in medicina fetala

 

 

Domenii de competenta

 

  • obstetrica si ginecologie
  • diagnostic prenatal
  • ecografie fetala de referinta
  • sarcina gemelara si multipla
  • ecografie ginecologica
  • gesturi invazive de medicina fetala  (amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, transfuzie in utero, cordocenteza, embrioreductie, amnioinfuzie, amniodrenaj)

 

Sercivii oferite :

 

CONSULTATIE  DIAGNOSTIC PRENATAL
ECOGRAFIE PRIM TRIMESTRU SCREENING (DUBLU TEST)
ECOGRAFIE TRIMESTUL DOI SCREENING (TRIPLU TEST)
ECOGRAFIE MORFOLOGICA SCREENING (20 – 25 SA)
ECOGRAFIE MORFOLOGICA SCREENING SARCINA GEMELARA
ECOGRAFIE MORFOLOGICA  3 D/ 4D (20 – 25 SA)
ECOGRAFIE MORFOLOGICA  3 D/ 4D SARCINA GEMELARA
ECOGRAFIE MORFOLOGICA DIAGNOSTICA (TRIMESTRUL I , II , III)
ECOCARDIOGRAFIE FETALA
ECOGRAFIE TIROIDIANA FETALA
SCOR BIOFIZIC FETAL
ECOGRAFIE DE SUPRAVEGHERE FETALA ( ECOGRAFIE DE CRESTERE FETALA, ECOGRAFIE DOPPLER FETAL)
AMNIOCENTEZA
AMNIOCENTEZA SARCINA GEMELARA
BIOPSIE DE VILOZITATI CORIALE
BIOPSIE DE VILOZITATI CORIALE SARCINA GEMELARA
CORDOCENTEZA
TRANSFUZIE FETALA IN UTERO
EMBRIOREDUCTIE
AMNOINFUZIE
AMNIODRENAJ
CONSULTATIA DE  DIAGNOSTIC PRENATAL
Consultatia de diagnostic prenatal se adreseaza gravidelor cu sarcina patologica in contextul unei patologii fetale.
Aceasta se desfasoara intr-o ambianta placuta, este o discutie libera si deschisa intre cuplu, care isi exprima dorintele, nelamuririle si temerile, si medicul specialist in medicina fetala, care ofera raspunsuri pe inteles, dupa recomandarile internationale in vigoare.
Consultatia incepe cu o discutie (anamneza) cu pacienta sau cuplul care se adreseaza pentru un consult de specialitate, fiind urmata de examinarea pacientei, interpretarea tuturor investigatiilor efectuate, oferirea unor explicatii detaliate si pe inteles, referitoare la patologia fetala, posibila evolutie, complicatii, prognosticul fetal si matern.
Daca se considera necesar, se vor recomanda si alte investigatii neinvazive (ecografie fetala diagnostica, analize de laborator) sau manopere invazive (amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, cordocenteza, etc.) in scopul elaborarii diagnosticului final, stabilirii unui plan de supraveghere al sarcinii si a conduitei la nastere, in deplina concordanta cu dorintele cuplului .
ECOGRAFIE MORFOLOGICA PRIM TRIMESTRU SCREENING SI DUBLU TEST (TESTUL COMBINAT)
Ecografia de prim trimestru se realizeaza intre 11 si 13 saptamani + 6 zile. Principalul sau interes este de a depista la un termen foarte precoce malformatiile fetale, de a data cu exactitate sarcina si de a masura translucenta nucala (masuratoare utilizata in calculul dublului test).
Testul combinat , numit si dublu test sau bitest, este utilizat in detectia fetilor la risc pentru sindromul Down (trisomia 21). Acesta are o sensibilisante apropiata de 90% in detectia fetilor puratori de sindromul Down. Realizarea lui presupune luarea in calcul a varstei mamei, analizelor hormonale de laborator si a masuratorilor ecografice efectuate. In functie de rezultatul testului, se poate realiza o examinare invaziva in vederea unui diagnostic.
ECOGRAFIE TRIMESTUL DOI SCREENING (TRIPLU TEST)
Triplul test se recommanda pacientelor care nu au reusit sa se prezinte la medic in intervalul 11-13 saptamani + 6 zile pentru a realiza dublul test. Triplul test se recomienda de rutina acestor paciente intre 16 si 18 saptamani de sarcina, avand acelasi scop ca si dublul test, detectia fetilor la risc pentru sindromul Down (trisomia 21).
ECOGRAFIE MORFOLOGICA SCREENING
Ecografia morfologica de screening este o examinare de rutina care se realizeaza de obicei intre 20 si 25 de saptamani de gestatie. Aceasta presupune o examinare detaliata a tuturor organelor fetale in scopul detectarii  malformatiilor. Este o examinare minutioasa care dureaza intre 30 si 45 de minute in urma careia se stabileste starea fatului.
ECOGRAFIE MORFOLOGICA DIAGNOSTICA (TRIMESTRUL I , II , III)
Ecografia morfologica diagnostica este o examinare ecografica specializata care se realizeaza la orice varsta a sarcinii si se adreseaza pacientelor cu feti purtatori de anomalii morfologice, de obicei paciente indrumate pentru o a doua parere.
Spre deosebire de ecografia morfologica de screening, aceasta nu este o examinare de rutina , presupunand o analiza specializata a morfologiei fetale cu ajutorul ecografiei 2D, 3D , 4D si Doppler, si interpretarea acesteia in functie de context.
Aceasta examinare specializata este propusa pacientelor risc crescut de malformatie fetala, anomalie ce poate fi limitata la o anumita structura morfologica a fatului sau a anexelor fetale (placenta , lichid amniotic). Ecografia cu viza diagnostic va permite, in majoritatea cazurilor, confirmarea sau infirmarea unei anomalii fetale si propunerea unei eventuale supravegheri a sarcinii.
In anumite cazuri insa, afectiunea suspectata nu va putea fi confirmata sau precizata decat prin realizarea unor examinari complementare care, daca sunt considerate necesare, vor propuse de catre medic. Aceste examinari complementare pot necesita o manopera invaziva de tipul amniocentezei, biopsiei de vilozitati coriale, cordocentezei , etc.;
Alte eventuale anomalii fetale decat cele suspicionate initial ar putea fi decelate in decursul acestei examinari.
ECOCARDIOGRAFIE FETALA
Ecografia cardiaca fetala este o examinare ecografica specializata si tinita asupra structurilor cardiace fetale si a ritmului cardiac fetal.
Toti factorii care cresc riscul de aparitie a malformatiilor cardiace fetale reprezinta o indicatie de evaluare  prenatala prin intermediul ecografiei cardiace fetale specializate.
Prezenta unui membru al familiei cunoscut cu malformatii cardiace, boli materne (diabet zaharat, obezitate, fenilcetonurie, boli autoimune), anumite tratamente medicamentoase (antiepileptice, dicumarinice, litiu, preparate de vitamina A), consumul de alcool , cocaina, dar si unele infectii in primul trimestru de sarcina (rubeola, citomegalovirus) pot duce la aparitia unor malformatii cardiace fetale.
Tulburarile de ritm cardiac fetal reprezinta de asemenea o indicatie de evaluare detaliata a cordului fetal in vederea excluderii unei anomalii structurale.
ECOGRAFIE TIROIDIANA FETALA
Examinarea ecografica a tiroidei fetale nu face parte din examinarile ecografice de rutina propuse in timpul sarcinii.
Aceasta examinare specializata incepe de la varsta de 20 de saptamani de amenoree si se adreseaza pacientelor cu risc crscut de a avea un fat purtator al unei patologii tiroidiene (hipotiroidism sau hipertiroidism fetal) manifestat prin aparitia gusei fetale.
Gravidele cunoscute cu boala Basedow, cele cu boala Basedow tratate cu antitiroidiene de sinteza, anticorpi anti-receptor TSH pozitivi, gravidele cunoscute cu boala Basedow care au urmat un tratament chirurgical sau cu iod radioactiv, si cu anticorpi anti-receptor TSH prezenti,  necesita realizarea unei ecografii fetale tintite pe structurile tiroidiene in vederea eliminarii unei distiroidii fetale.
In cazul depistarii unei anomalii tiroidiene fetale, daca sunt considerate necesare, vor fi propuse de catre medic examinari complementare in vederea stabilirii diagnosticului, implementarii tratamentului si evaluarii raspunsului fetal la tratament.
SCOR BIOFIZIC FETAL
Vitalitatea fatului se apreciaza prin evaluarea starii de bine fetal . In practica, se utilizeaza scorul biofizic fetal, care este o metoda ce permite evaluarea starii fatului. Acesta se realizeaza pe o perioada de 30 de minute si presupune aprecierea prin intermediul ecografiei a miscarilor globale ale fatului, miscarilor respiratorii,  tonusului fetal si a cantitatii de lichid amniotic , elemente coroborate cu analiza ritmului cardiac fetal.
Permitand evaluarea riscului de hipoxie fetala, aceasta examinare este deosebit de importanta in cazul sarcinilor la termen si a sarcinilor prelungite cronologic.
AMNIOCENTEZA
Amniocenteza este un act medical ce consta in prelevarea unei mici cantitati din lichidul amniotic aflat in jurul fatului.
Analiza lichidului amniotic prelevat permite obtinerea unor informatii suplimentare referitoare la fat, adaptate fiecarui caz in parte (informatii referitoare la cariotip si mutatii genetice, anomalii ale tubului neural, infectii fetale, studiul functiei digestive si a anumitor hormoni fetali).
Acesta investigatie se efectueaza doar la recomandarea medicului specialist in medicina fetala in urma unei consultatii prealabile, in urma explicatiilor oferite, referitoare la desfasurarea actului, riscuri si beneficii si a semnarii consimtamantului informat.
Gestul este realizat in conditii stricte de asepsie, sub control ecografic permanent si nu necesita efectuarea unei anestezii prealabile.
BIOPSIE DE VILOZITATI CORIALE
Biopsia de vilozitati coriale, numita si biopsie de trofoblast,  este o investigatie ce poate fi propusa de medicul specialist in medicina fetala in primul trimestru de sarcina.
Aceasta este o alternativa precoce a amniocentezei si consta in prelevarea unor celule din trofoblast (viitoarea placenta),  fara a interfera cu fatul.
Avantajul acestei investigatii consta in stabilirea unui diagnostic precoce si reducerea complicatiilor obstetricale si a implicatiilor psihologice ale cuplului.
Principala recomandare de efectuare a unei biopsii de vilozitati coriale este reprezentata de studiul cariotipului (varsta materna avansata , risc crescut la efectuarea dublului test).
La fel ca si amniocenteza , biopsia de viloziati coriale se efectueaza doar la recomandarea medicului specialist in medicina fetala, in urma explicatiilor oferite cuplului, referitoare la desfasurarea actului, riscuri si beneficii.
Gestul se realizeaza in conditii stricte de asepsie , sub anestezie locala si control ecografic permanent.
CORDOCENTEZA SI TRANSFUZIA FETALA IN UTERO

 

Cordocenteza este o procedura specializata de medicina fetala care se realizeaza prin punctia cordonului ombilical in scop diagnostic sau terapeutic.
Acesta manopera se efectueaza sub anestezie locala si control ecografic permanent, de obicei incepand din luna a 5-a de sarcina, si consta in prelevarea unei mici cantitati de sange fetal din cordonul ombilical in vederea realizarii unor analize (dozarea nivelului de hemoglobina fetala, analiza probelor hepatice si renale, determinarea nivelului viremiei in cadrul infectiilor fetale, studiul cariotipului, detectarea unor mutatii genetice).
Cordocenteza este primul pas in realizarea transfuziei fetale.
Transfuzia fetala in utero este singurul mijloc de tratament al anemiei fetale in contexul unei izo-imunizari Rh sau infectii fetale. Prin acesta procedura fatului i se administreaza sange special prelucrat, in scopul corectarii anemiei. In functie de patologia si varsta sarcinii pot fi necesare mai multe transfuzii in utero pana la nasterea copilului.
EMBRIOREDUCTIE
Reductia embrionara este o manopera practicata in cazul sarcinilor multiple si consta in suprimarea unuia sau a mai multor embrioni fara a intrerupe procesul de dezvoltare a celorlalti embrioni.
Se realizeaza in primul trimestru al sarcinii pentru sarcinile de rang mare (cel putin sarcina tripla), permitand devoltarea ulterioara ca sarcina gemelara (cu doi embrioni). Reducerea de la sarcina gemelara la sarcina cu fat unic se practica doar in conditiile in care aceasta pune in pericol viata mamei sau a fetilor.
Obiectivul principal al embrioreductiei este de a reduce riscul unei prematuritati extreme in cazul sarcinilor multiple.
Gestul de reductie al embrionilor se realizeaza in conditii stricte de asepsie, sub anestezie locala si control ecografic permanent.
AMNOINFUZIE
Amnioinfuzia consta in instilarea de lichid steril (ser fiziologic) in cavitatea amniotica in cazul in care lichidul amniotic din jurul fatului este insuficient. Aceasta se realizeaza prin amniocenteza , in scop diagnostic sau terapeutic.
Amnioinfuzia creste perfomanta diagnostica a ecografiei si este indicata in cazurile de oligoamnios serev , ruptura prematura a membranelor inainte de 26 saptamani de amenoree sau malformatii fetale (laparoschizis), avand ca scop imbunatatirea prognosticului fetal.
AMNIODRENAJ
Amniodrenajul presupune extragerea unei cantitati de lichid amniotic din cavitatea amniotica atunci cand acesta este in exces (hidramnios).
Realizat prin amniocenteza, amniodrenajul este indicat atunci cand excesul de lichid amniotic conduce la aparitia contractiilor uterine si exista riscul declansarii unei nasteri premature sau cand acesta produce disconfort pentru mama.